MEI 2015
Duizenden jaren oude vestingsplaats
Tijdens een archelogisch onderzoek op het bedrijventerrein Rithmeesterpark in Breda hebben archeologen resten gevonden van een duizenden jaren oude vestigingsplaats. Het is niet de eerste keer dat er sporen uit het verleden worden gevonden in het gebied. De vestigingsplaats is gebouwd in de Middensteentijd, oftewel ergens tussen 8800 en 4900 voor Christus. Dit blijkt uit aangetroffen vuurstenen scherven. Waarschijnlijk hebben de inwoners er niet heel lang gewoond, want de Bredanaars in die tijd waren nog rondtrekkende jagers en verzamelaars.
Lees verder: https://www.bredavandaag.nl
Resten tweede Titusboog
Archeologen hebben bij opgravingen in Rome de resten van een tweede triomfboog van de Romeinse keizer Titus gevonden. In het historische Circus Maximus zijn onder meer stukken van een marmeren sokkel gevonden, zo meldt de dienst cultuur van Rome vrijdag. De resten van de boog worden weer in de grond gestopt, totdat Rome genoeg geld heeft om alle stukken op te graven en de boog te restaureren. De dienst cultuur vermoedt dat het monument onder meer bestond uit drie gewelven en vier vrijstaande zuilen.
Lees verder: https://www.ansa.it
Fundament kasteeltoren
Op het Bowlespark in Wageningen zijn tijdens rioleringswerkzaamheden fundamenten van het kasteel dat tussen 1528 en 1673 in het Wageningse stadscentrum stond, blootgelegd. Ook konden archeologen in de voorbije weken voor het eerst de de bebouwing op het middenterrein in kaart brengen. Daar stonden onder meer een brouwerij, een stal en onderkomens voor manschappen, aldus archeoloog Peter Schut.
Lees verder: https://www.gelderlander.nl
Resten van middeleeuwse stadsomwalling
Bij een opgraving op een bouwwerf in Antwerpen kwamen voor de eerste keer resten van de zuidelijke 16de-eeuwse stadsmuur aan het licht. Vanaf de late middeleeuwen werd de stad aan de zuidzijde begrensd door een stadsmuur die de Kronenburgpoort aan de Schelde verbond met de zuidoostelijk gelegen Sint-Jorispoort. Daartussen volgde de muur het tracé van de huidige Begijnenvest en de Schermersstraat. In de 16de eeuw bouwde Keizer Karel op dezelfde plaats een moderne gebastioneerde versterking, ook Spaanse omwalling genoemd. Deze vijf kilometer lange omwalling bevatte negen bastions (vijfhoekige bolwerken), acht fronten (rechte stukken stadsmuur) en vier monumentale toegangspoorten in Renaissancestijl. Via bruggen over een natte gracht kon men de stad bereiken. Enkel de buitenzijde van de omwalling was gemetseld, achter de muren werd een twintig meter brede aarden wal aangelegd. De Spaanse omwalling was een indrukwekkend bouwwerk en genoot groot aanzien tot ver buiten de grenzen van de Nederlanden.
Lees verder: https://www.gva.be
Byzantijns schip
Russische duikers hebben in de Zwarte Zee het wrak gevonden van een Byzantijns schip van minstens duizend jaar oud. Het schip ligt op 82 meter diepte en is ca. 125 meter lang. In het wrak bevinden zich meer dan 100 amforen. De amforen bevatten vermoedelijk olie of wijn en zijn nog verzegeld met was. Onderzoekers weten niet zeker of er misschien wel een tweede schip ligt.
Lees verder: https://archaeologyinbulgaria.com
2000 jaar oud aquaduct
Archeologen hebben in Jeruzalem een meer dan 2000 jaar oud aquaduct opgegraven. Het aquaduct is gebouwd in de tijd dat Jeruzalem geregeerd werd door de dynastie der Hasmoneeën. Het aquaductis zeker eenentwintig kilometer lang en voorzag grote delen van de stad van water. Met tussenpozen is het aquaduct eeuwenlang gebruikt.
Lees verder: https://www.livescience.com
Romeinse villa
In het zuidwesten van Bulgarije hebben archeologen de restanten gevonden van een Romeinse villa uit de regeerperiode van Keizer Constatijn de Grote (306-337 AD). Tot nu toe zijn de restanten gevonden van 7 kamers, een grote gastenhal en vier opslagplaatsen.
Lees verder: https://archaeologyinbulgaria.com
Oudste stenen gebruiksvoorwerpen
Bij opgravingen in Kenia zijn de oudste stenen gebruiksvoorwerpen ooit gevonden. De voorwerpen werden 3,3 miljoen jaar geleden gebruikt, wat maakt dat de objecten reeds gebruikt werden vóór het ontstaan van de moderne mens. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werden reeds 2,5 miljoen jaar oude gebruiksvoorwerpen gevonden. Deze kregen de naam ‘Oldowan’, genoemd naar de Olduvaikloof in Tanzania. De oudste Oldowan zijn gevonden in Ethiopië. De gebruiksvoorwerpen die in Kenia zijn gevonden, zijn 700.000 jaar ouder dan de oudste Oldowan.
Lees verder: https://bodemnieuws.nl
Vloermozaïek
Bulgaarse archeologen hebben na restauratiewerkzaamheden schitterende vloermozaïeken onthuld uit de 5e eeuw. De mozaïeken werden reeds in 1980 gevonden, maar werden herbegraven om ze goed te bewaren, omdat er onenigheid was gerezen over het eigendomsrecht. Nu zijn ze opnieuw opgegraven en worden ze gerestaureerd en geconserveerd.
Lees verder: https://archaeologyinbulgaria.com
Grootste grafveld hunebedbouwers gevonden in Dalfsen
Archeologen hebben in het gebied Oosterdalfsen het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa opgegraven. Volgens de gemeente zijn er meerdere bijzondere vondsten gedaan in het opgravingsgebied Oosterdalfsen, waaronder grafvondsten en zeldzame sporen van nederzettingen. Uit vooronderzoek bleek al dat er vermoedelijk vindplaatsen uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de ijzertijd en het stenen tijdperk in het plangebied zouden liggen.In Oosterdalfsen zijn minstens zes archeologische vindplaatsen opgegraven. Binnen één vindplaats zijn zelfs sporen uit verschillende perioden gevonden, waaronder twee complete potten uit het stenen tijdperk. Naar verwachting zijn dit bijgraven, die in een graf uit de Trechterbekercultuur stonden. Dit soort graven zijn vooral in Overijssel erg zeldzaam
Lees verder: https://www.destentor.nl en https://www.nu.nl
Kasteeltoren
Op het Bowlespark te Wageningen zijn maandag tijdens rioleringswerkzaamheden fundamenten van het kasteel dat tussen 1528 en 1673 in het Wageningse stadscentrum stond, blootgelegd. Ook konden archeologen in de voorbije weken voor het eerst de de bebouwing op het middenterrein in kaart brengen. Daar stonden onder meer een brouwerij, een stal en onderkomens voor manschappen.
Lees verder: https://www.gelderlander.nl
Prehistorische nederzetting
Archeologische opgravingen duiden er op dat de geschiedenis van Denekamp terug gaat naar 800 jaar vóór Christus. Dit blijkt uit de vondst van scherven en stenen op een bouwkavel aan de Lattropperstraat, die duiden er op dat daar een prehistorische nederzetting is geweest.
Lees verder: https://www.twenteactueel.nl
Tombe met goud
In Nanjing, China is een tombe gevonden uit de Ming Dynastie. De tombe bevat gouden schatten. Maar de echte schatten zijn toch wel de twee stenen epitafen die het verhaal vertellen van de begraven persoon, mevr. Mei. Ze werd van een concubine tot een politiek en militair strateeg.
Lees verder: https://www.livescience.com
Sporen steentijd
Uit een vooronderzoek in Voorschoten is gebleken dat er twee behoudenswaardige vindplaatsen aanwezig zijn: één uit de middeleeuwen en één uit de steentijd. Deze vindplaatsen worden nu door een archeologisch bureau, met hulp van vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN), opgegraven. De sporen en vondsten laten zien dat het terrein al vanaf de elfde eeuw in gebruik was. Tijdens het onderzoek is veel aardewerk uit deze periode aangetroffen. Hiernaast zijn er onder andere ook drie waterputten gevonden, met in één daarvan een complete bijl.
Lees verder: https://www.dichtbij.nl
Het tijdperk van de Vikingen
De Scandinavische zeevaarders maakten al rond het jaar 725 relatief verre reizen naar de Deense handelsstad Ribe. Dat melden archeologen in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Archeology. Tot nu toe werd de plundering van het Britse stadje Lindisfarne in het jaar 793 door veel historici beschouwd als het begin van het Vikingtijdperk. De wetenschappers baseren hun conclusies op de opgraving van oude botten en geweien in Ribe, dat in de achtste eeuw een belangrijk handelscentrum was.
Lees verder: https://www.nu.nl
Enkhuizer stadsmuur
Tijdens vernieuwing van de kade van de gracht aan het Spaans Leger in Enkhuizen zijn resten van de bakstenen stadsmuur uit 1550 aangetroffen. De stadsmuur was tevens de fundering van de waterpoort tussen de gracht de Driebanen en de voormalige stadsgracht van het Spaans Leger. De Voertboom, een van de oude waterpoorten lag op deze plek. De stadsmuur en de waterpoort werden gesloopt rond 1600 en de muur werden hergebruikt als fundering voor de brug en de kade. Van de oude stadsmuur is alleen de Drommedaris uit 1540 blijven staan.
Lees verder: https://erfgoedstem.nl
Piratenschat gevonden bij Madagaskar
Archeologen denken bij Madagaskar een deel te hebben gevonden van de schat van piratenkapitein William Kidd. De zilverstaaf van 50 kilo wordt bewaakt door militairen op het eiland Sainte-Marie.Het zilver werd aan land gebracht door duikers. De schat werd daarop in een speciale ceremonie gepresenteerd aan de president en westerse diplomaten. Volgens de leider van het team dat de staaf vond, is het zilver vermoedelijk afkomstig uit het wrak van een piratenschip.
Lees verder: https://www.nu.nl
Het schild van Bourgondië
Naar aanleiding van de rioleringswerken op het Possozplein ontdekten archeologen de resten van Het Schild van Bourgondië, een oude afspanning achter het stadhuis. Het is naast geschreven bronnen het eerste tastbaar bewijs van deze afspanning. Twee weken geleden werden reeds sporen van bebouwing ontdekt ter hoogte van ’t Vondel uit de 17de of 18de eeuw. Deze week werden opnieuw interessante relicten uit een ver verleden bovengehaald. Deze keer gaat het om oude muren en funderingen van ‘Het Schild van Bourgondië’, een afspanning die vroeger achter het oud stadhuis was aangebouwd. Deze afspanning dateert uit de zeventiende eeuw, van na de bouw van het historisch stadhuis die in 1616 werd beëindigd. In dit gebouw vonden reizigers en bedevaarders onderdak.
Lees verder: https://www.nieuwsblad.be
800 jaar oude rune stok
In de Deense stad Odense is tijdens opgravingen een 800 jaar oude rune stok gevonden. Hij is slechts 8,5 centimeter lang. Het is moeilijk om het runenschrift te ontcijferen. Tot nu toe zijn de woorden “goede gezondheid” en “Tomme zijn knecht” ontcijferd.
Lees verder: https://sciencenordic.com
Beeld van farao Sahoere
Op de Egyptische site Elkab hebben archeologen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) een fragment van een zittend koningsbeeld gevonden. Aan de hand van de bewaarde inscripties kon het beeld geïdentificeerd worden als farao Sahoere uit de 5de dynastie (ca. 2458-2446 v.Chr.). Van koning Sahoere zijn slechts twee andere beelden gekend. De farao is vooral bekend om zijn piramide en zijn doden- en valleitempel in de koninklijke necropool van Aboesir (iets ten noorden van Sakkara). Hoe het beeld van Sahoere in Elkab terecht kwam is onduidelijk, maar zijn aanwezigheid is op zich niet onlogisch. Sahoere zond immers expedities naar de oostelijke woestijn en naar het diepe zuiden, zoals Beneden-Nubië en het mythische land Poent.
Lees verder: https://www.archeonet.be
Mijn complimenten, Alexander, voor de manier waarop je elke maand deze website weet te vullen met zeer interessante onderwerpen en artikelen. Ik kijk er iedere maand naar uit.