SEPTEMBER 2016


SEPTEMBER 2016   

Gouden sieraden
Bij reparatie aan waterleidingen in Turkije hebben gemeentelijke arbeiders drie oude sarcofagen gevonden uit de 8ste eeuw v.Chr. Toen een sarcofaag werd geopend bleek deze ook gouden sieraden te bevatten. 
Lees verder:  https://www.dailysabah.com

Moerasburcht
Archeologen hebben sporen van de moerasburcht gevonden in het centrum van Werkendam. Zij vonden een stelsel van vaarten en grachten. Van de burcht zelf zijn geen resten gevonden want die liggen onder de parkeerplaats en achtertuinen en woningen aan de Hoogstraat. Op het terrein tussen De Burcht en Bergseveld worden woningen gebouwd. Daarom moest archeologisch onderzoek uit worden gevoerd. De opgravingen zijn vorige week begonnen. Projectleider Hans Koopmanschap is enthousiast over wat er is gevonden. ,,Op basis van vooronderzoek was de verwachting dat we grote funderingen zouden aantreffen. Geheel tegen de verwachting in vonden we wel de resten van een ingenieus stelsel van vaarten en grachten. Die moesten zorgen voor een betere verdediging van de burcht en de daarachter gelegen woningen.”
Lees verder:  https://www.bd.nl

Romeins badgebouw 
Bij de Romeinse villa in Meerssen zijn sporen gevonden van een groot badgebouw. Er werd al vermoed dat daar aan de Herkenberg een badhuis stond, maar op een andere plek dan archeologen dachten. De sporen zijn volgens het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangetoond met elektromagnetische metingen en grondradar. In Meerssen liggen funderingen van één van de grootste Romeinse villa’s van Nederland. Bij onderzoek van bijgebouwen is nu een ruimte van 26 bij 13 meter aangetroffen. Archeologen vermoeden een afvoerkanaal te hebben gevonden en bij boringen zijn resten van marmer, pleisterwerk en ronde tegels van een Romeins vloerverwarmingssysteem gevonden.
Lees verder:  https://www.1limburg.nl

Vreemd Romeins skelet 
In Dorset Engeland is het skelet gevonden van een Romeinse man. Opmerkelijk waren de voeten van de man. Deze waren achterwaarts vastgebonden om in de kist te passen. Vermoedelijk is de kist waarin de man begraven was hergebruikt en was hij een paar centimeter te groot om de in kist te passen.
Lees verder:  https://www.bbc.com

Cultusplaats
In Grote-Brogel, Peer, troffen archeologen van ons agentschap twee cultusplaatsen aan uit de overgang van de Keltische periode en de Romeinse tijd. Op de site zijn erg veel vondsten ontdekt. Tijdens een eerste opgraving eind 2015 vonden archeologen meer dan 300 munten, 340 mantelspelden en 26 armbanden in brons. Verder werden vingerringen, haarspelden, paardentuig en enkele miniatuurvoorwerpen opgegraven. De vroegste munten die we vinden wijzen op een datering in de 2de helft van de 1ste eeuw v. Chr., één of twee decennia na de verovering van onze gebieden door Caesar. Tijdens een tweede opgravingscampagne werden talrijke offerkuiltjes aangetroffen met verbrande offers, aardewerk, meer dan 150 munten, 380 mantelspelden en 35 armbanden waarvan de meeste volledig zijn. Heel interessant voor de archeologen zijn de kuiltjes met verbrand dierenbeen, die duiden op het houden van rituele maaltijden op de cultusplaats, of kan het resultaat zijn van het offeren van dieren, die later verbrand werden.
Lees verder:  https://www.onroerenderfgoed.be

Jachtkampen 
Een team van dertig archeologen heeft in het toekomstige Reevediep bij Kampen een groot aantal prehistorische jachtkampen uit de Midden-Steentijd (ca. 10.000-5300 v. Chr.) blootgelegd en dat levert nieuwe inzichten op. Voor het eerst werden in Noord-Nederland pijlpunten aangetroffen, die tot nu toe voornamelijk beneden de rivieren zijn opgegraven. Uniek is de vondst van een hut of omheining die rond één van de concentraties vuursteen moet hebben gestaan. Verder werden schillen van hazelnoten gevonden, voedsel voor de prehistorische mens, die hier tijdelijk verbleef. De opgraving vond plaats in opdracht van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en is deze week afgerond.
Lees verder:  https://www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl

Mythologische beelden 
Een team van archeologen heeft in Petra (Jordanië) twee marmeren beelden gevonden van de mythologische godin Aphrodite. De marmeren beelden zijn gevonden bij opgravingen in een woonwijk. De archeologen waren verbaasd om op deze plek de beelden te vinden. Ze werden gevonden bij de trap van een soort stadse villa. 
Lees verder:  https://news.ncsu.edu

archeologie-boz-neolitisch-beeldjeNeolithisch beeldje 
In Turkije hebben archeologen een uniek vrouwenbeeldje gevonden. Het beeldje is 17 cm. lang en weeg één kilogram. Het is uniek omdat het compleet is gevonden. Het dateert ongeveer tussen 8.000 en 5.500 v.Chr. 
Lees verder: https://www.dailysabah.com

Kokerbijl 
In Hoogeveen heeft een man met zijn metaaldetector op een akker een kokerbijl gevonden. De bijl stamt uit 800 voor Christus en is waarschijnlijk als offer gebracht. Zo’n soort bijl is nog maar een keer gevonden in de omgeving van Hoogeveen, zo’n 100 jaar geleden. Wat ook mooi is, is dat het een inheemse bijl is. Deze is waarschijnlijk in de omgeving gemaakt.’
Lees verder:  https://www.hoogeveenschecourant.nl

Viking graven 
In Silkeborg (Denemarken) hebben archeologen Viking graven gevonden. Minstens twee van de graven zijn vermoedelijk van Vikingen met een hoge status. Verder zijn er restanten gevonden van minstens 14 huizen. 
Lees verder:  https://sciencenordic.com

Zeldzame Romeinse munt 
In Jeruzalem is een zeldzame gouden munt gevonden met de afbeelding van de Romeinse Keizer Nero. Het is de eerste keer dat een dergelijke munt in Jeruzalem is gevonden. Op de portretzijde is in de rand te lezen: NERO CAESAR AVG IMP. Op de andere zijde is een afbeelding te zien van een eiken krans met de letters EX S C, met daarom heen de inscriptie PONTIF MAX TR P III. De munt is geslagen in de jaren 56 of 57. 
Lees verder:  https://www.sciencedaily.com

Middeleeuwse ontginningshoeve  
Archeologen van de Universiteit Gent hebben in het natuurgebied Drongengoed in Knesselare de resten van een verdwenen middeleeuwse ontginningshoeve gelokaliseerd en deels onderzocht. Morgen kan je de opgraving bezoeken. Op basis van voorafgaand onderzoek met bodemsensoren werden afwijkingen in magnetische en elektrische eigenschappen van de bodem vastgesteld. Deze wezen op de aanwezigheid van baksteenstructuren in de bodem die mogelijk met de verdwenen oude hoeve in verband staan.
Lees verder:  https://www.archeonet.be

archeologie-boz-cybeleMarmeren beeld van Cybele
Tijdens opgravingen in het noorden van de provincie Ordu aan de kust van de Zwarte Zee is een 2.100 jaar oud marmeren beeld gevonden van Cybele, de moeder van de godin van Anatolië. Het beeld weegt zo’n 200 kg. en is ongeveer 110 centimeter groot. Cybele zit op haar troon. Het is het eerste marmeren beeld dat in Turkije op de originele plaats gevonden wordt.
Lees verder:  https://www.dailysabah.com

Sneeuwschoen
In Zuid Tirol (Oostenrijk) is een sneeuwschoen gevonden die ouder is dan Ötzi. Eerste onderzoeken wijzen uit dat de sneeuwschoen dateert tussen 3.800 en 3.700 v.Chr. Simone Bartolini, cartograaf, heeft de schoen gevonden in een gletsjer bij Gurgler Eisjoch op 3.134 meter hoogte.
Lees verder:  https://tirol.orf.at en https://www.telegraph.co.uk

Romeinse catacomben in 3D 
Wetenschappers van iMinds – KU Leuven hebben spitstechnologie ontwikkeld die moeilijk toegankelijke archeologische sites, zoals de Romeinse catacomben van Priscilla, snel en gedetailleerd in kaart kan brengen. In het kader van het Europese ROVINA-project bouwden ze een opstelling met zeven camera’s en een speciale lichtinstallatie die op een zelfrijdende robot kunnen worden gemonteerd. Geavanceerde reconstructiesoftware maakt het mogelijk om de opnames samen te voegen tot levensechte 3D-beelden. “Door de grote hoeveelheid details in de 3D-modellen heb je het gevoel hebt dat je echt rondwandelt in die Romeinse catacomben,” zegt professor Luc Van Gool.
Lees verder:  https://www.archeonet.be

archeologie-boz-viking-zwaardVikingzwaard
In IJsland hebben vijf jagers een zwaard gevonden uit de Vikingtijd. Het gaat om een zwaard van minimaal duizend jaar oud. Een van de jagers vertelt dat hij het zwaard tijdens de jacht in het zand zag liggen. Opgraven was niet eens nodig. De vondst van het zwaard is wel bijzonder, want er worden weinig van dit soort zwaarden gevonden. Het zwaard is vermoedelijk 75 cm. lang.
Lees verder:  https://www.visir.is en https://www.rt.com

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *