AUGUSTUS 2016


AUGUSTUS 2016

 

Lucy stierf door een val 
Oermens Lucy, die in de jaren zeventig in Ethiopië werd gevonden, is ruim 3 miljoen jaar geleden gestorven na een val uit een boom. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Texas ontdekt. De historici hebben het fossiel bestudeerd en ontdekten dat haar schedel scheurtjes heeft die duiden op een val van grote hoogte. Het is de eerste keer dat er onderzoek is verricht naar de doodsoorzaak van Lucy. Het onderzoek is maandag in het blad Nature gepubliceerd. De conclusie van de onderzoekers is in overeenstemming met conclusies uit een eerdere studie: de mensachtige soort waar Lucy toe behoorde klom in bomen. Dit blijkt onder meer uit de positie van haar schouderbladen.
Lees verder:  https://www.nu.nl

3200 jaar oude urnen 
Bij archeologisch onderzoek in de Zutphense binnenstad aan de Halvemaanstraat zijn bijzondere resten uit de prehistorie gevonden. Het is voor het eerst dat er zulke duidelijke sporen uit omstreeks 1200 voor Christus zijn gevonden. Het gaat om resten van urnen (crematiegraven) die dateren rond 1200 voor Christus en resten van een nederzetting van 500 voor Christus. De stad behoort tot de oudste en best bewaarde steden van ons land en blijkt ook nog een prehistorische voorgeschiedenis te hebben. En dat op een plaats waar archeologen dit niet hadden verwacht. Wethouders Sueters spreekt van een mooie aanwinst voor het beleidsspeerpunt Cultuur en Erfgoed waar de gemeente met haar rijke verleden hoog op inzet.
Lees verder:  https://www.zutphen.nl

Middeleeuwse maaltijd 
Tussen 1100 en 1700 bestond het menu van de ‘Belgen’ vooral uit graanproducten, met ook een aantal exotische elementen, zoals honing uit Spanje en Indonesische kruidnagel. Dat blijkt uit een studie van onderzoeker Koen Deforce van ons Instituut. Hij nam pollen onder de loep die archeologen in Vlaamse beerputten hebben verzameld. Schilderijen en geschreven bronnen kunnen een idee geven van wat mensen vroeger aten, maar er gaat niks boven direct, fysiek bewijs. Onderzoek van zaden en vruchten uit oude beerputten gebeurt al geregeld, maar er is ook kleiner studiemateriaal. Paleobioloog Koen Deforce bestudeerde pollen of stuifmeel uit menselijke uitwerpselen, verzameld in eeuwenoude beerputten. De stalen komen van elf verschillende vindplaatsen in Vlaanderen – onder meer Mechelen, Aalst en Oudenaarde – en dateren van de 12de tot de 17de eeuw.
Lees verder:  https://www.naturalsciences.be

4200 jaar oude rammelaar 
archeologie-boz-rammelaarIn Centraal Turkije hebben archeologen een 4200 jaar oude rammelaar gevonden. Het aardewerken speelgoed werd gevonden in een laag die dateert uit 2.200 v.Chr. Er zitten waarschijnlijk kleine kiezelsteentjes in de rammelaar, die een geluid geven als het voorwerp wordt bewogen. 
Lees verder:  https://www.dailysabah.com

Mozaïek van de Griekse god Poseidon 
In het zuiden van de Turkse provincie Adana hebben archeologen een zeldzaam mozaïek opgegraven met de afbeelding van de Griekse god Poseidon. Het Mozaïek dateert uit de derde of vierde eeuw v.Chr. Het werd gevonden in een Romeins badhuis. In het onderste deel van het mozaïek staat te lezen: “Gegroet ieder die hier komt baden”.
Lees verder:  https://www.hurriyetdailynews.com

Grafkamer 
Tijdens opgravingen en schoonmaakwerkzaamheden in Luxor (Egypte) werden een grafkamer en een sarcofaag gevonden. De sarcofaag is een uniek voorbeeld van een Kushite sarcofaag. De sarcofaag heeft geen beschilderingen of gravures. 
Lees verder:  https://english.ahram.org.eg

Geheimen Mexicaans manuscript 
archeologie boz codexWetenschappers hebben een nieuwe fototechniek gebruikt om onder de gipslaag van een Mexicaans manuscript te kijken. Dit 500 jaar oude manuscript verbergt namelijk geheime pictogrammen, die nu eindelijk te zien zijn. De zogenoemde Codex Selden is een prekoloniaal Mexicaans manuscript. Het manuscript vertelt het verhaal over de schepping van de koninklijke dynastie van de Mexicaanse stad Añute. Rond het jaar 900 van onze jaartelling lieten de Zonnegod en de god van de planeet Venus hun pijlen op aarde neerdalen, waarna deze dynastie ontstond. Bijzonder is het feit dat het manuscript uit 1560 de hoogte- en dieptepunten van de geschiedenis van Añute beschrijft. Intriges, allianties en veldslagen: het wordt allemaal genoemd.
Lees verder:  https://www.scientias.nl en https://www.eurekalert.org

3000 jaar oude medische ingreep 
Een Russische wetenschapper heeft een nieuwe studie gepubliceerd over een 3.000 jaar oude procedure, waarbij de patiënt waarschijnlijk werd verdoofd met natuurlijke hallucinogenen en ritmische muziek voordat er een hersenoperatie werd uitgevoerd. De studie betreft een schedel van een man uit de Bronstijd uit de regio Krasnoyarsk. 
Lees verder:  https://www.rt.com

Stuifmeel uit beerputten
Tussen 1100 en 1700 bestond het menu van de ‘Belgen’ vooral uit graanproducten, met ook een aantal exotische elementen, zoals honing uit Spanje en Indonesische kruidnagel. Dat blijkt uit een studie van onderzoeker Koen Deforce. Hij nam pollen onder de loep die archeologen in Vlaamse beerputten hebben verzameld. Schilderijen en geschreven bronnen kunnen een idee geven van wat mensen vroeger aten, maar er gaat niks boven direct, fysiek bewijs. Onderzoek van zaden en vruchten uit oude beerputten gebeurt al geregeld, maar er is ook kleiner studiemateriaal. Paleobioloog Koen Deforce bestudeerde pollen of stuifmeel uit menselijke uitwerpselen, verzameld in eeuwenoude beerputten. De stalen komen van elf verschillende vindplaatsen in Vlaanderen – onder meer Mechelen, Aalst en Oudenaarde – en dateren van de 12de tot de 17de eeuw.
Lees verder:  https://www.naturalsciences.be

Uitzonderlijke sieraden 
archeologie boz farong-tomb-2Een team van archeologen hebben in 2011 in Tatong City uitzonderlijke sieraden gevonden in een tombe. De sieraden zijn inmiddels gerestaureerd. Zo’m 1500 jaar geleden werden deze gedragen door een vrouw, genaamd Farong en zij werd begraven met een ketting van 5000 kralen en bijzonder mooie oorbellen. 
Lees verder:  https://www.livescience.com

Konijnen fokken 
Een prehistorisch volk dat in de eerste eeuw na Christus een grote stad in Mexico stichtte, hield op grote schaal konijnen. In de ruïnes van de oude stad Teotihuacan zijn resten aangetroffen van een groot complex waarin konijnen werden gefokt en geslacht. De dieren werden gefokt om als voedsel te dienen voor de ruim honderdduizend inwoners. De huiden van de konijnen werden waarschijnlijk verhandeld. De wetenschappers van de Universiteit van Californië kwamen tot hun bevindingen door konijnenbotten te analyseren die zijn gevonden in het eeuwenoude complex. Uit een chemische analyse blijkt dat de dieren veel door mensen gekweekt voedsel aten, zoals maïs en agave (een eetbare plant). Ze leefden dus vermoedelijk op een soort boerderijen. Verder zijn in de ruïnes werktuigen aangetroffen waarmee konijnen zijn geslacht. 
Lees verder:  https://www.nu.nl

2000 jaar oud Grieks fort 
Archeologen hebben op de Krim, vlakbij de plaats Gornostajeva, de restanten gevonden van een fort. Het fort dateert uit de 1e eeuw v.Chr. Het fort was omgeven door een verdedigingsgreppel en gebouwd van bakstenen. Er werd een goed bewaarde stenen toren gevonden. In de buurt van het fort werd ook een boerderij gevonden.
Lees verder:  https://rbth.com en https://www.youtube.com

Vroeg middeleeuwse stad 
Archeologen hebben in Azerbeidzjan een vroeg middeleeuwse stad opgegraven. De opgravingen werden gestart in 2014 en hebben ondertussen 2000 vierkante meter blootgelegd uit de derde en vierde eeuw. Er zijn overblijfselen gevonden van huizen, administratieve gebouwen, wegen en keramiek. Verder zijn er koperen en zilveren Romeinse munten en Byzantijnse munten gevonden, gouden juwelen, zegels, dobbelstenen. 
Lees verder:  https://popular-archaeology.com

Oudste sieraad ter wereld?
Bij opgravingen in het zuiden van Bulgarije is een gouden bedeltje gevonden. Het weegt slechts 15 centigram, maar de betekenis van het kleinood is waarschijnlijk zeer belangrijk. De archeologen denken dat dit bedeltje het oudste bewerkte goud van Europa, en misschien zelfs van de wereld is. Het bedeltje dateert van 4.500 tot 4.600 v.Chr. Dat maakt dit gouden sieraad ongeveer 200 jaar ouder dan de goeden sieraden van het grafveld van Varna. 
Lees verder:  https://in.reuters.com

Koninklijke Maya tombe 
archeologie boz maya tombe belizeArcheologen hebben bij de ruïnes van Xunantunich, in het westen van Belize, een van de grootste koninklijke Maya tombe gevonden. De grafkamer bevat panelen met hiëroglyfen. In de tombe werden de restanten gevonden van een man van tussen de 20 en 30 jaar.  In het graf werden ook de beenderen gevonden van een jaguar en een hert, alsmede kralen van jade, messen van obsidiaan en keramiek. 
Lees verder:  https://www.theguardian.com

De Chinese Grote Vloed 
Chinese archeologen en geologen hebben in de buurt van de stad Lanzhou afzettingen gevonden van een enorme overstroming rond het jaar 1920 v.Chr. Datering was mogelijk door de resten van prehistorische skeletten. Door onderzoek van de skeletten kon men het jaartal van de overstroming precies bepalen. De Chinese geschiedenis begon volgens de overlevering met een enorme overstroming van de Gele Rivier. Hiervoor was tot nu toe geen enkel bewijs gevonden. De Chinezen hadden geen enkele twijfel over de juistheid van de legende van de Grote Vloed, maar Westerse wetenschappers hebben dit verhaal altijd naar het land der fabelen verwezen.
Lees verder:  https://www.bbc.com en https://www.nu.nl

Cultusplaats 
Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een zeldzame verborgen cultusplaats ontdekt in het zuiden van Italië. De ”unieke vondst” is gedaan in een ommuurde, voor-Romeinse nederzetting. In de aanbiddingsplek zijn aardewerkvazen gevonden, waarin de resten bewaard zijn van rituele begrafenissen. ”Cultusplaatsen van deze orde zijn erg zeldzaam in inheemse, zuid-Italische contexten’’, aldus de VU.
Lees verder:  https://www.nu.nl

Grote tombe uit de late Bronstijd 
In Cyprus is door Zweede archeologen een grote tombe vol schatten gevonden uit de late Bronstijd. In een offerput bij de tombe lagen voorwerpen uit Egypte, Syrië, Mesopotamië en Griekenland. Gouden voorwerpen, inclusief een diadeem, parels, oorringen, scarabee, diverse aardewerken voorwerpen behoorden ondermeer tot de vondsten. De tombe is zo’n 3.500 jaar oud en is een van de meest luxueuze ooit gevonden. Het is vermoedelijk een familiegraf met de resten van 8 kinderen en 9 volwassenen. 
Lees verder:  https://www.ibtimes.co.uk

Paleis van Illyrische heersers 
Poolse archeologen hebben in Montenegro de restanten van een paleis gevonden van de Illyrische koningen. Het paleis is meer dan twee duizend jaar oud. De locatie van de gebouwen, de grootte en de gebruikte bouwtechnieken zijn ongebruikelijk en uniek als deze vergeleken worden met eerdere vondsten van de Illyrische architectuur. 
Lees verder:  https://scienceinpoland.pap.pl

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *